Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Пет любопитни факта за корелата

Пет любопитни факта за корелата

Корела

Корелите са феноменални птици и може би представляват най-популярната птица сред ветеринарните специалисти. Защо тези малки пернати са толкова възлюбени? Може би тези пет любопитни факта за корелата ще ви убедят относно позитивните им качества.

1. Корелите са страхотни първи домашни любимци.

Без съмнение дребния вид папагал е особено препоръчителен за нови семейства, особено тези с малчугани в начално училище или по-възрастни. Да, те са чудесни домашни любимци за деца. Птичетата имат перфектната структура - достатъчно големи, за да бъдат стабилни в ръцете на дете (въпреки че екстра наблюдение от ваша страна няма да дойде зле), но не толкова големи, че да ви откажат. Видът е социален, обича да прекарва времето си със своите пернати или двукраки приятели – а защо не и с четириноги? Корелата ясно разграничава своите собственици и отговаря на техния повик. Със своите ниски претенции тези птици са сравнително лесни за обгрижване – идеални за домакинства, които за пръв път се срещат с отговорността да се грижиш за домашен любимец.

2. Корелите са интелигентни, могат да се научат да говорят и правят трикове.

В интернет пространството ще намерите стотици видеоклипове, показващи танцуващи, пеещи и игриви корели. Хората несъмнено се наслаждават на шоу, особено когато главната роля на шут е пернато. Корелите, от друга страна, няма да откажат да представят удивително изпълнение срещу солидна награда. Колкото по-положително стимулирате желаното поведение, толкова повече то ще бъде експресирано.

3. Корелите са сравнително дълголетни

Много хора смятат, че само големите пернати могат да живеят дълго, но с подходящите грижи – тук включваме правилно хранене на папагал и превантивна медицинска помощ. Дребните папагалчета могат да изкарат до 20 и повече години. Най-старата докладвана корела е достигнала възраст от почти 30 години. Дълголетието на тези птици ги прави привлекателни за хора, които искат дългогодишен домашен любимец, с когото могат да изградят дълбока връзка и да присъства като постоянен член на семейството.

4. Корелите пристигат в гама от шарки и цветове.

Обикновено у хората срещу думата корела присъства асоциацията за типичния сиво-бял дребен папагал с жълта глава и оранжеви бузи. Въпреки че въпросните шарки със сигурност са най-често срещаният тип в дивата природа, тези атрактивни птици всъщност могат да имат много различни цветове. Това се дължи на генетични мутации у първоначално неособено пъстрия див тип. Разнообразието от цветове не се отнася само за оперението им, но и за пигментацията на очите и кожата. Например някои корели имат червени очи, докато други са тъмни. Кожата на краката, от друга страна, може да е сиво или розово оцветена.

5. Корелите имат нужда от ветеринарна профилактика

Като всеки домашен любимец, и тези животни изискват регулярни контролни прегледи при ветеринаря. С възрастта те става уязвими на поредица заболявания при птиците, както всички нас. Човешките заболявания бъбречна недостатъчност, атеросклероза и артрит не са чужди и на корелата. Много от тези състояния могат да бъдат предотвратени или поне лекувани, когато бъдат уловени рано с диагностични тестове, като кръвен анализ и рентгенови снимки. За съжаление твърде много собственици чакат появата на сериозен симптом, за да заведат домашните си любимци при ветеринар – а тогава вече е твърде късно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest