miau.bg»Форум»Ветеринарни Услуги»Въпрос за ваксиниране на котка

Въпрос за ваксиниране на котка

 • 01.04.21 09:20#1Потребител#272505Потребител#272505НовакРегистрация: 01.04.21Град: Велико ТърновоОтговори: -Въпрос за ваксиниране на коткаЗдравейте,

  Имам нужда от съвет относно ваксинирането на моят котарак.
  Искам да му поставя три- или пет-валентна ваксина, но се колебая дали въобще да го ваксинирам. Котан е на възраст 16 години, общото му физическо състояние е стабилно, но поради възрастта си не съм сигурен дали е безопасно да го ваксинирам.

  По принцип е домашен, не е кастриран, но от една година насам контактува на двора с други бездомни котки (предимно женски) и ме притеснява евентуално заразяване с типичните котешки болести. Преди 5 години прекара някакъв вирус (предполагам херпес или калицивирус), понеже му сълзеше едното око в слузестозелен цвят. след това му остана един чест тик с главата (може би от увреждане на нерв или друго от вируса).

  Следващите две години му поставях три-валентната ваксина, но поради напредването на възрастта си и по съвет на лекуващият го ветеринар спряхме годишната ваксинация. Сега именно заради контактите си на двора с уличните котки се колебая дали да не започна пак да го ваксинирам с три- или пет-валентната ваксина.

  Още нещо, което искам да уточня е, че след поставяне на три-валентната ваксина в продължение на около месец очите му сълзят със кафеникаво-слузести сълзи. Може би страничен ефект от ваксината или поради факта, че преди пет години прекара вируса, не знам...

  Та въпроса ми е, дали е опасно при тези обстоятелства да го ваксинирам и с коя от двете ваксини ще е по-добре, имайки предвид ежедневните му контакти с другите котки на двора? Ще бъда благодарен за всеки съвет и компетентно мнение, тъй като ми е трудно да взема решение какво да правя по въпроса.
  Благодаря!
  ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest