Miau.bg»Статии»Живини»Ето защо крокодилите гълтат камъни

Ето защо крокодилите гълтат камъни

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Крокодил

Митът, че крокодилът гълта камъни, се оказа истина - едни от най-страшните хищници редовно гълтат по някой и друг камък, установили са дългогодишни наблюдения на специалисти. През стомаха на крокодила минават риби, птици, биволи, костенурки, дори лъвове и други крокодили, а освен това - и камъни.

В това отношение те много приличат на птиците, които гълтат камъчета, за да работи правилно храносмилателната им система. Камъкът, който е погълнат от животно или птица, се нарича гастролит. Всички видове крокодили редовно гълтат различни по големина камъни, което на научен език се нарича геофагия.

Смята се, камъните в стомаха на крокодила помагат на тези едри животни да смилат храната, тъй като те на практика на е дъвчат. Когато крокодилът завлича жертвата си под водата, той започва да се върти бързо, за да откъсне парчета от нея и да ги гълта цели. Камъните служат на крокодила да раздробяват на дребни парчета плячката в стомаха му, още повече, че крокодилът поглъща животните направо с костите или с черупките им. Камъните първо раздробяват храната, а след това успяват да я смелят фино, за да може организмът на хищника да усвои полезните вещества от плячката.

Камък, погълнат от крокодил, може да остане в стомаха му години наред. Това по никакъв начин не нарушава комфорта на крокодила - той се чувства добре с допълнителната тежест и тя не пречи на организма му. Понякога в стомах на крокодил са намирани десетки камъни, които животното вероятно е носело в стомаха си много години.

Друга функция, която изпълняват камъните, поглъщани от крокодилите, е да помагат на тези страшни хищници да увеличат съдържанието на стомаха си. Така крокодилът се заблуждава, че се е наял, дори да не се е хранил от месеци. Всъщност крокодилът може да издържа около 2 години, без да се храни, но има нужда да чувства, че стомахът му е пълен.

Камъните в стомаха на крокодила имат още една функция - те помагат на животното да остане по-дълго време под водата, защото е достатъчно тежко. Крокодилите често могат да бъдат забелязани по брега да търсят различни по размер камъни, но понякога ги гълтат и под водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати