Може ли да познаете вида на това животно

11.10.2017
Може ли да познаете вида на това животно
Снимка: twitter

Като поредната шега на природата може да ви се стори животното на снимката. Отблизо прилича на змия, но всъщност е твърде дребно, за да бъде опасен хищник. Въпреки това, когато се почувства застрашено, се държи като ловец, а не като жертва.

Животното е молец, чиято глава наподобява тази на змиите. Окраската и поведението му също напомнят повече на влечуго, отколкото на насекомо. Среща се предимно в Южна Америка и Африка.

Като гъсеница молецът имитира движенията на змия – хвърля се назад и се върти. Издува предните части на тялото си и опулва очи, когато се почувства в опасност.

Тази тактика му помага да оцелее, когато го приближи някоя птица. С поведението си той се представя за по-опасен от птицата и така остава жив.

За разлика от повечето молци Elephant hawkmoth живее до 30 дни. Женските снасят яркозелени яйца, което е още една прилика със змиите.

Ларвите на този вид молец се излюпват с малък хобот, благодарение на който се хранят. Още от малки обаче те имитират змийските движения и това го предпазва да се превърнат в плячка въпреки миниатюрните им размери.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати