Учени: Динозаврите са си комуникирали с гукане!

23.07.2016
Динозаври

Свикнали сме да си представяме динозаврите като опасни и кръвожадни създания, издаващи ужасяващи звуци. Ново изследване обаче разглежда тези мистериозни създания в една съвсем различна светлина.

Има голяма вероятност динозаврите да са си общували с гукане, каквото използват и някои видове птици, смятат учени, цитирани от световни информационни агенции.

Както вече знаем, птиците са наследници на тези огромни животни. Когато учените обърнали внимание на звуците, които те възпроизвеждат, без да отварят човката си, стигнали до извода, че вероятно същите са били издавани и от по-едрите им предци.

Пернатите са известни със своите певчески възможности. Но редица птици като гълъбите издават и други по меки шумове, без да отварят човките си. Някои от пернатите си служат с тях, за да привлекат женска птица или пък, за да покажат, че дадена територия е тяхна.

За да се добият въпросните звуци, трябва да бъде оказан по-голям натиск. Само по себе си това показва, че животното, което го създава, трябва да е по-едро. Ето защо е твърде вероятно динозаврите също да са си комуникирали посредством така нареченото гукане.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати