Орангутаните в Борнео изчезват

09.07.2016
Орангутани Борнео

Орангутаните са на изчезване. В Борнео дивите животни бяха обявени за застрашен вид.

Според данните на Международният съюз за консервация на природата орангутаните са изправени пред криза. Рискът да изчезнат днес е напълно реален. Това се случва въпреки вложените средства и усилия по плана за консервация на вида.

Целта на съюза бе да стабилизира и дори увеличи популацията на орангутаните. Тя се оказа тотално неуспешна. Настоящата оценка успя да разграничи основните фактори, довели до намаляващата популация на дивите животни. Това са деградирането на хабитата, ловът и фрагментацията (вид безполово размножаване).

През 2010-та година едва 60% от горите в Борнео бяха обявени за подходящи за обитаване от орангутаните. Днес диво живеещите животни обитават защитените територии на Борнео, Малайзия и Индонезия.

Изгарянето на големи площи и нелегалната сеч обаче са една от основните заплахи за тях. Влошената околна среда води до влошаване на здравето им. В комбинация с намаления им брой може да се стигне до пълното им изчезване и то в следващите няколко десетилетия.

Орангутаните, от друга страна, са едни от бозайниците с най-дълъг интервал на раждане на Земята. Те се раждат на всеки 6-8 години. Това означава, че дори при идеални условия продължението на рода им би било трудно.

В периода 1975-2015-та г. популацията на орангутаните ще намалее с цели 86%. По критериите на ООН това превръща вида в критично застрашен. Единственият вариант това да бъде спряно, е да се прекъснат незаконният лов и загубеният хабитат, както и да се спря деградацията на околната среда.

Въпреки черната статистика спасяването на дивите животни е възможно. Оказва се, че орангутаните са започнали да се адаптират към промените. В комбинация с това правителството на Индонезия вече е взело крайни мерки за спиране на унищожаването на горите. Въпреки това учените предупреждават, че ситуацията скоро ще се влоши и мерките може да са закъснели.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати