Пускат в България близо 700 костенурки, спасени от плен

17.08.2015
Костенурки

Малко над 680 костенурки, конфискувани при опит за нелегалното им изнасяне извън Европа, бяха освободени в естествената им за живот среда в Пернишко и Кюстендилско. Митническите власти на Унгария са открили животните на границата и са попречили на контрабандните действия.

В пратката са намерени общо 686 костенурки, информират от РИОСВ-Перник. От регионалната инспекция съобщават още, че откритите животни не са били взети от нашата територия, но все пак преди да бъдат заловени, са обитавали района на Балканския полуостров, най-вероятно Сърбия и Македония.

Взето е обаче решение те да бъдат транспортирани до България, тъй като у нас тези животни са на изчезване. Пускането на костенурките в естествената им среда в областите Перник и Кюстендил е осъществено по писмо на Министерството на околната среда и водите, както и с участие на специалисти от спасителен център за диви животни в град Сегед, Унгария.

Шипобедрените костенурки и техните шипоопашати родственици някога са били сред разпространените сухоземни видове у нас. Днес обаче те са световно застрашени видове, присъстващи в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Шипоопашатата костенурка е вид влечуго, достигащо 3-4 килограма и дължина от почти тридесет сантиметра. Храни се основно с трева и горски плодове. По-рядко в менюто ѝ присъстват безгръбначни животни. Обитава редки гори и е активна през светлата част на денонощието.

Според еколозите сред причините, довели до изчезването на този вид, са обработването на земите, изсичането на горите и залавянето на костенурките от хората. Шипоопашатата костенурка бива улавяна заради погрешното схващане, че нейната кръв спомага при борбата с левкемия, рак и други сериозни заболявания.

Шипобедрената костенурка пък е много близка родственица на шипоопашатата костенурка. Тя наддава докъм седем килограма. Храни се с трева и паднали горски плодове.

В някои случаи живее продължително и възрастта ѝ може да достигне дори до 110-120 години. Шипобедрената костенурка също бива улавяна заради поверия, свързани с лечебните свойства на нейната кръв.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати