Кучетата имат мозъчна зона за разпознаване на лица

07.06.2015
Куче и Жена

Без съмнение кучетата са сред животните с най-развито обоняние. Това е причината те да се използват при полицейски разследвания, както и от спасителните служби при издирването на изчезнали лица.

Оказва се обаче, че лесното идентифициране на даден човек от куче се случва не само заради силното обоняние на кучето, но и заради зрението му. Нещо повече - според учените палетата дори притежават специална област в мозъка си, която улеснява лицевото разпознаване.

За да докажат твърденията си ученият Даниъл Дилкс и колегите му от университета Емъри в Атланта, САЩ, провели интересно разследване.

Те изследвали шест четириноги с ядрено-магнитен резонанс, като по време на изследването на кучетата са им показвани снимки или са им прожектирани филми.

Кучетата виждали на екран едно след друго изображения с кучешки и човешки лица. После на екрана се появили предмети и пейзажи. Накрая учените презентирали деформирани образи. Специалистите отбелязват, че най-многобройни били деформираните образи.

Куче

След това се нареждал броят на пейзажите, а картинките с изображения на предмети и лица били най-малко. Докато палетата се взирали във всички тези изображения, изследователите проверявали какви активности протичат в техния мозък.

Докато извършвали опита, учени открили нещо феноменално. Те забелязали, че активността на специфичната мозъчна зона при наблюдението на картини с човешки физиономии била най-силна, независимо че количеството на тези картини било най-малко.

По-малко активна зоната била при наблюдението на предмети и пейзажи, а последни в класацията се нареждат деформираните образи.

След този интересен тест учените стигнали до извода, че тази специфична област в мозъка на палетата има връзка с лицевото разпознаване. Точно тук зрителната информация се свързва с паметта, а по-късно и с предходни емоции.

В крайна сметка комбинирането на всички тези процеси води и до разпознаването на друг индивид. Самото идентифициране на човек е свързано с усещане, което образът предизвиква.

Учените също така вмъкват, че при кучетата въпросната интересна зона е разположена в темпоралния лоб.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати