Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Защо коалите прегръщат дърветата?

Защо коалите прегръщат дърветата?

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Коали

Коалите по няколко часа на ден прегръщат дървета - и не избират за тази цел само евкалипти, с листата на които се хранят, а могат да бъдат видени на най-различни дървета. Специалисти по изследване на живота на коалите решили да проверят защо тези интересни животинки хабят толкова енергия, за да се изкачат върху дърво, което не е източник на храна за тях.

След няколко месеца изследвания станала ясна причината, поради която коалите се катерят върху дървета и ги прегръщат за дълъг период от време. Предположенията на специалистите, че животинките търсят място, на което да се охладят възможно най-добре, се оказало напълно вярно.

За да проверят тази своя хипотеза, специалисти от Мелбърн конструирали мобилна метеостанция, която определяла температурата и силата на вятъра в близост до определено дърво, както и температурата в короната на дървото. Метеостанцията измервала също така и температурата на ствола на дървото. Върху 37 коали били закрепени специални датчици, които отразявали всяка промяна в местоположението им.

Оказало се, че когато времето е прохладно, коалите изобщо не се интересуват от възможността да се катерят по клоните на акациите. Когато през деня температурата достигала до над 35 градуса, коалите веднага се премествали върху някоя акация. Тя обаче не хвърля по-голяма сянка от короната на евкалипта.

След измерване на температурата на ствола на дървото и на клоните му се оказало, че колкото и да е горещо времето, акацията си остава студена. По този начин станало ясно защо торбестите животинки се местят от евкалиптите, които се нагорещяват от слънцето, върху акациеви дървета.

Коалите избират акацията, за да могат да предпазят тялото си от прекалена загуба на влага. Това и обяснява и причината за прегръдките на коалите - те се хващат за дървото така, че цялото им тяло да може да се охлади максимално и по този начин могат да прекарат дълги часове на дървото. Коалите могат дори да спят няколко часа, докато прегръщат акациево дърво, без да има риск да паднат от високо на земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати