Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Тези животни изяждат количества храна, които ще ви смят

Тези животни изяждат количества храна, които ще ви смят

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Колибри
Снимка: MtdataRu
Пеперуда Antheraea Polyphemus

Животните хапват точно толкова, колкото им е необходимо за нормална жизнена дейност. Но на практика се получава така, че животните успяват да поемат толкова храна, колкото могат да намерят. Има животни, които поглъщат наистина огромни количества храна.

Сатурния Полифем

Ларвата на пеперудата Сатурния Полифем, която живее в Мексико и прилича на пеперудите Пауново око, е най-лакомото същество на планетата. След като се излюпи, ларвата започва да яде листа в големи количества. Тя се храни активно два дни, но за това кратко време успява да изяде храна, която тежи 86 000 пъти повече от самата нея.

Къртиците

Трябва постоянно да се хранят - ако повече от 8 часа те не са хапвали, рискуват да загинат от гладна смърт. Затова, когато намери нещо подходящо за хапване, къртицата е в състояние да погълне храна, която надвишава повече от пет пъти собственото им тегло.

Колибрито

Прочуто не само с миниатюрния си размер, а и с лакомията си. За да оцелее, колибрито трябва да се храни обилно, тъй като има много бърза обмяна на веществата. Теглото на храната, която изяжда колибрито за един ден, трябва да тежи поне колкото самата птица - между 2 и 20 грама.

Кафявозъбките

Те са вид земеровки, има толкова бърза обмяна на веществата, че за едно денонощие си ляга 78 пъти да поспи и точно толкова пъти започва да си търси храна. Тези малки същества тежат около 3 грама, а за едно денонощие са в състояние да погълнат до 30 грама храна.

Слонът

Също е доста лаком - за едно денонощие този гигант поглъща до 300 кг трева и други видове растения. Това е доста малко в сравнение с теглото на животното, но въпреки това апетитът на слоновете е сред най-големите в животинския свят. За съжаление слонът усвоява много малко от храната, която изяжда - едва около 40 процента.

Двугърбата камила

Също е доста лакома, но е по-скромна в сравнение със слона - тя изяжда само 40 килограма храна. Менюто на двугърбата камила се състои от над 30 вида растения, някои от които имат тръни, но това не притеснява пустинните животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати