Оцелот

26.11.2016
Оцелот

Оцелот е красиво хищно животно, известно с прякора, който има сред биолозите - малък леопард, заради приликата си с доста по-едрия от него хищник. Оцелот е умно животно с много силно развити ловни инстинкти и много трудно подлежи на опитомяване.

История на Оцелот

Предците на Оцелот са се появили на нашата планета преди около 40 милиона години. Днес това красиво силно животно обитава джунглите на Южна Америка и в някои части на Централна Америка. Оцелот е нощно животно и трудно може да се срещне с хора, които винаги се опитва да избягва. За да му е лесно да се скрие от преследвачи, а и за да дебне плячката си по-лесно, Оцелот предпочита да живее в гори, които са с много гъста растителност, за да се придвижва с лекота и незабелязано сред гъстите храсти и преплетените клони на дърветата. Наименованието си Оцелот получил от древните ацтеки, които го наричали тигърът от полето.

Характеристики на Оцелот

Дължината на тялото на Оцелот от главата до края на опашката може да достига до 140 см. Височината на този средно голям хищник достига до половин метър, а теглото му варира от 10 до 16 килограма. Оцелот по външност наистина много прилича на малък леопард. Това красиво животно има къса копринена козина с тъмно-жълт до червеникаво сивкав цвят, покрита с черни розетки по гърба и хълбоците. Тъмните петна по крайниците и главата са негова отличителна черта. Дългата опашка е украсена с тъмни петна. Брадичката и коремът са бели, а ушите – със заоблена форма, черни на цвят, с бели петна от задната си страна. Всеки Оцелот има уникален рисунък на козината. Лапите на Оцелот са непропорционално големи спрямо тялото му. Женските екземпляри са доста по-дребни от мъжките. Очите на Оцелот са с наситено жълт цвят. Носът на Оцелот е тъмнорозов наа цвят, мустаците са дълги и са бели.

С какво се храни Оцелот

Оцелот преследва плячката си основно на земята, където е изключително бърз и атакува изненадващо жертвите си, след като е чакал в укритието си дълго време, без да мърда. Оцелот ловува дребни бозайници като зайци, малки елени, броненосци, мравояди, а също гущери, змии, костенурки и гризачи. Тъй като е отличен плувец, Оцелот се храни и с водни обитатели – риби, раци и змиорки. Често вечеря на Оцелот става някой опосум, но се случва това да е магаре или диво прасе.

Оцелоти

Случва се Оцелот да ловува и по дърветата, в опит да си осигури маймуна за вечеря. Езикът на Оцелот е много грапав и това помага при храненето - не остава и парченце месо по костите на жертвата. Оцелот използва острите си зъби за разкъсване и тъй като няма дъвкателни зъби, гълта месото на цели парчета. При липса на подходяща храна Оцелот може да се храни и с мърша. Понякога Оцелот може да изчаква, скрит в някой храст, докато по-едър хищник се нахрани с плячката си, за да се възползва от остатъците от трапезата му, след като той си отиде.

Размножаване на Оцелот

В сърцето на тропиците Оцелот са размножава целогодишно, но в северните и южните райони размножителния период настъпва в края на лятото и началото на есента. По време на любовния период мъжкарите се бият за женските, като си нанасят много сериозни травми. След чифтосване женската намира пещера в скалите, хралупа в някое дърво или прави гнездо в гъстата растителност, където да роди и отгледа малките си.

Бременността трае от 75 до 85 дни и обикновено се ражда едно малко, рядко се случва новородените да са две или три. Те се раждат слепи, тежат около 250 грама и са покрити с тънка пухкава козина. След един месец вече са прогледнали, а козината се е променила към по-дебела и шарена.

Малките разчитат на млякото на майка си до 9-месечна възраст. Макар да съзряват напълно при навършване на една година и да могат да са съвсем самостоятелни, те често остават около майката за още 1-2 години, преди са се превърнат в самотни ловци. Може би затова женските раждат веднъж на две години.

Продължителността на живот на Оцелот е между 7 и 10 години в природата, в плен този красив хищник може да достигне до 20 години. В днешно време популацията значително се е увеличила в сравнение с предишни години, но въпреки това числеността и се ограничава от обезлесяване на местностите, където живее Оцелот, и на растящите темпове на застрояване.

Любопитни факти за Оцелот

Оцелот е отличен катерач, бегач и плувец - той не само е добър на старта, но и е доста издържлив и може да поддържа добра постоянна скорост.

В много древни култури Оцелотите са били смятани за свещени животни. Красивата им и мека козина бързо привлякла вниманието на ловците и през ХХ век популацията на Оцелот драстично намаляла. Изтребването на вида престанало, когато котките попаднали в Червената книга, но въпреки това и сега това животно е застрашено от бракониери.

Оцелот е самотен ловец, който обитава територия с големина до 46 квадратни километра и мъжкарите постоянно патрулират владенията си.

Малък Леопард

Ако друг мъжкар се опита да навлезе в територията му, Оцелот се бие до смърт, за да защити местообитанието си. Женските заемат територия до 15 квадратни километра и също като мъжките се бият яростно, за да защитават мястото, където живеят. Мъжките и женските се събират само за любовния период, след което се разделят и се държат агресивно един към друг.

Тези животни са по-активни през нощта, а през деня основно спят в гъстата растителност или в короната на някое високо дърво.

Оцелот има отлично зрение, обоняние и слух, които му помагат при нощния лов. С представителите на своя вид Оцелот общува с мяучене, което прераства в силни викове, когато си търси партньор.

Оцелот е невероятно скришно животно, което трудно може да бъде видяно в естествени условия. Крие се добре в растителността и излиза на открито само през нощта. Активен е през половината част от денонощието и може да пътешества на разстояния над 10 километра.

Оцелот може да се превърне в домашен любимец, ако няколко поколения преди него са отгледани в плен, в противен случай хванато от дивата природа животно може да умре от шока при стрес от близък контакт с човек, който се опитва да му стане стопанин.

Вреди от Оцелот

Понякога, в периоди на гладуване, Оцелот може да преодолее естествения си страх от хората и да се оближи до някое селище, където да нападне домашни птици.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати