Коала

16.09.2016
Коала с малко

Коалата е едно от най-атрактивните и миловидно изглеждащи диви животни. Въпреки че не е мечка, Коала винаги предизвиква асоциация с плюшено мече и затова е любима на хора на различна възраст. Те са дружелюбни и някои хора ги отглеждат като екзотични домашни любимци.

История на Коала

Смята се, че прародителите на съвременната Коала са се появили преди около 24 милиона години. Според учените по онова време е имало около 20 вида торбести мечки. Въпреки че не е мечка, Коала е била наричана мече дълги векове. В Англия Коала била известна като маймунска мечка и дървесна мечка. Коала била открита в Австралия от англичаните през XVIII век, когато експедицията на Джеймс Кук пристигнала на австралийското крайбрежие. Коала обитавала различни части на Австралия, но в началото на ХХ век била напълно изтребена в южната част на държавата. В Западна Австралия днес също няма Коали. Коали има на остров Кенгуру, тъй като в началото на ХХ век той бил изкуствено заселен с тези малки животинки.

Преди появата на европейците Коала ставала жертва на горски пожари и на липса на храна по време на суша. През ХIХ век обаче Коала става обект на лов заради меката си козина. В началото на ХХ век всяка година се изнасят по няколко милиона кожи от Коала. Доверчивите животинки лесно ставали плячка на ловците. Поради този факт от 1927 г. ловът на Коали бил забранен и популацията им започнала да се възстановява едва през 50-те години на ХХ век.

Как изглежда Коала

Коала тежи от 5 до 14 килограма. Това миловидно животинче е със сплескан нос и големи уши. Козината на Коала е сива. Коалата прилича на Вомбат, с когото е много по-близка, отколкото с мечките. Коала има много по-гъста и мека козина от Вомбата. Козината на Коала е с дебелина около 3 милиметра.

Коала

Крайниците на Коала са приспособени за катерене. Предните крайници имат лапи с два противопоставени пръста, които имат по две фаланги, и три обикновени пръста, които имат по три фаланги. Всеки пръст завършва с дълъг силен окът, за да може Коала да обхваща с тях клоните на дърветата. Задните крайници на Коала имат по пет пръста, като един от тях е без нокът. Всеки един от пръстите на Коала има отпечатък като пръстовите отпечатъци при хората.

Зъбите на Коала са пригодени за тревопасен начин на живот - животното има остри резци, с които да отрязва листата, и тъпи кътници, с които да претрива листата. Интересен факт е, че мъжката Коала има раздвоен пенис, а женската Коала има две отделни матки като всяко женско торбесто животно. Заради този факт Коала е известна като двуутробно животно.

Хранене на Коала

Коала се храни само с евкалиптови листа. Те съдържат цианид, който е отровен за всяко животно. Коалите не са толкова чувствителни към цианид, но могат да се отровят - затова избират видове евкалипт, които съдържат по-малко цианид от останалите. Метаболизмът на Коалата е два пъти по-бавен от този на повечето бозайници, благодарение на което не й трябва много храна. На ден Коала изяжда около половин до един килограм листа от евкалипт.

Размножаване на Коала

Коала става полово зряла на 3 години. Това животно се размножава веднъж на една или на две години. Въпреки че е мълчаливо животно, мъжката Коала издава звуци по време на размножителния период. Този звук е силен, но е с ниска честота и може да бъде чут от един километър разстояние. Колкото е по-силен викът на мъжкаря, толкова по-голям шанс има сред женските. Женската Коала води самотен начин на живот.

По време на любовния период мъжкарите се бият почти до смърт. По време на любовния период Коалите се събират на големи групи от един мъжкар и няколко женски. Чифтосването се осъществява върху дървесен клон. След един месец женската ражда едно малко, което тежи 5 грама и е дълго 15 милиметра. Малкото само трябва да стигне до торбата на майката, където остава половин година. След това още половин година то живее на гърба или на корема на майката. Женските напускат майката, щом навършат една година, а мъжките остават две или три години с нея.

Коала на Дърво

Любопитни факти за Коала

Изсичането на евкалиптовите гори с цел застрояване на площите води до намаляване на хранителните ресурси за Коалите. На остров Кенгуру Коалите, които там нямат естествени врагове, в началото на хилядолетието достигнали над 30 000 броя. Това довело до намаляване на възможността те да бъдат изхранвани поради липсата на толкова много евкалиптови дървета.

Предложението за умъртвяване на повече от половината популация животинки на острова не било прието. Но през 2015 г. в австралийския щат Виктория, където Коалите достигнали до 20 броя на един хектар, били убити 686 от тези животни с официална заповед на правителството. Според еколози прекалената популация на тези Коали би довела до тяхната гладна смърт заради липса на достатъчно листа от евкалипт.

Когато ходят по земята, Коалите използват четирите си крайника, а малките се возят на гърба на майката, като се вкопчват в козината й. Интересен факт е, че преди хиляди години прародителите на съвременните Коали имали мозък, който изпълвал целия череп на животинките.

Днешните Коали обаче са със значително по-малък мозък и това според специалистите се дължи на преминаването на изцяло растително хранене. Полукълбата на Коала приличат на половинки орех, които не контактуват нито едно с друго, нито с костите на черепа, те са закрепени на върха на ствола на мозъка. Мозъкът на Коала е не повече от 0. 2 процента от цялото тегло на животното, останалата част в черепа е запълнена с гръбначно-мозъчна течност. Коала може да живее до 18 години.

Коала може да виси на една лапа от дървото, без да пада. Тя спи върху дърветата, като заключва лапите си с извити нокти около някой клон. Когато Коалата е изплашена, тя издава вик, който прилича на вика на малките деца. Дори когато не спи, Коала е неподвижна - така прекарва около 18 часа от денонощието. Тя слиза от дърветата само когато търси ново дърво. Но ако трябва да се спасява от преследване, Коала скача от дърво на дърво. Коала може да плува добре.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати