Лебед

31.10.2016
Лебед

Лебедът се смята за една от най-красивите птици на нашата планета. Лебедът е известен от векове като символ на красота, изящество романтика, възраждане и благородство, което е свързано с външния вид на тази величествена птица.

История на Лебед

Според специалистите прародителите на съвременния Лебед са се появили на Земята преди повече от 60 милиона години. Съществуват 7 вида Лебеди - това са Лебед Тръбач, ням Лебед, черен Лебед, американски Лебед, малък Лебед, известен и като тундров, черношиест Лебед и поен Лебед. Лебедът може да се види на много места по света, освен в Антарктида. В много държави Лебед е паркова птица и поради грижите, които хората полагат за нея, тя е защитена от много заплахи, които могат да доведат до намаляването на вида в природата. Лебед е прелетна птица и живее около водоеми - реки, язовири, езера, морета и океани. В България се среща ням Лебед, тундров Лебед, черен Лебед и поен Лебед.

Черният Лебед може да се срещне в Нова Зеландия и Австралия, където се среща най-често, но може да бъде видян и навсякъде из Европа, където е по-голяма рядкост. Немият Лебед се среща в северната част на Азия и Европа, като цяло това е рядък вид, но с помощта на хора, които се занимават с развъждането му, немият Лебед с годините е все по-разпространен в Южна Африка, Северна Америка и Австралия.

Немият Лебед е разпространен в Европа и Азия, като в източните райони тази птица е прелетна, а в западна Европа, например, остава и през зимата. Черношийният Лебед се среща в Южна Америка. Пойният Лебед се среща в Европа и в северната част на Азия, като може да се срещне на студени места като Чукотка. През зимата пойният Лебед лети към северната част на Средиземно море, както и в южната част на Азия.

Някои птици обаче предпочитат да изкарат зимата в родните си места. Тундровият лебед живее в тундрата на Колима и Колския полуостров, може да се срещне на някои от островите в Северния Ледовит океан. Американският Лебед се среща в тундрата на Северна Америка и в Русия. Лебедът тръбач също може да бъде срещнат в Северна Америка.

Характеристики на Лебед

Лебед е едра водолюбива птица, с изящна дълга шия и сравнително едро тяло - тази птица може да достигне до над 15 килограма тегло. Във водата Лебед изглежда много изящен, но на сушата не толкова, тъй като краката му са доста къси. Лапите на Лебед са оранжеви или тъмни. Перата на Лебед могат да са искрящо бели на цвят, но също така може да са сиви или наситено черни. Женският и мъжкият Лебед почти не се различават по размери. Размахът на крилете на Лебед може да достигне до над 2 метра. Лебед има много добре развита мускулатура на крилете, която му позволява да лети хиляди километри.

Лебед

Най-красивият от всички Лебеди е немият Лебед. Той е с най-дълга и изящна шия от всички лебеди и я извива под формата на латинската буква S, когато плува.

Пойният лебед е с по-къса шия от немия Лебед, а човката му е с лимоново жълт цвят, като на върха ѝ има черно оцветяване. Пойният лебед е бял, но белите пера се появяват едва през третата година от живота му, преди това птицата е сивкава. Шията си пойният Лебед държи винаги изправена, без да я огъва красиво като немия Лебед.

Черният Лебед е с черни пера, но на крилете си има едри бели махови пера. Черният Лебед е с тънка дълга шия и доста малка глава с червена човка. Черношийният Лебед е бял, само шията му е черна на цвят, човката му е сива, с червен израстък в горната ѝ част. Лебедът тръбач, американският Лебед и тундровият Лебед са бели и доста по-дребни от немия Лебед.

С какво се храни Лебед

Дългата шия на Лебед му помага в търсенето на храна по дъното на водоема, в който живее. Лебедите се хранят с водорасли и други водни растения, които намират на дъното, като потапят дългата си шия във водата на около метър дълбочина. Лебедът намира храната си и по повърхността на водата.

Размножаване на Лебед

Лебед е моногамна птица, тя избира един партньор за цял живот. Лебед обикновено се размножава едва през четвъртата година от живота си. Тази птица избира място, което е далече от човешки жилища и прави гнездото си в близост до водата. По време на размножителния период, който обикновено е през април, но в някои райони на планетата може да е по-късно - понякога дори през юли. Докато трае любовният период, мъжкарите стават много агресивни и защитават територията си. Чифтосването се осъществява във водата. Женският Лебед снася до 8 яйца, които се мътят в продължение на 36 дни и повече. Мътенето се пада на женския Лебед, но понякога помага и мъжкият. Малките, които се излюпват, са сивкави на цвят и тежат по около 200 грама.

Лебеди

Потомството се отглежда от двамата родители в продължение на почти половин година. Малките следват майка си навсякъде и когато тя е във водата, те са върху гърба ѝ, за да са защитени от нападения на хищни риби. След петия месец от живота си малките Лебеди вече са самостоятелни, но обикновено остават с родителите си, докато не навършат 2 години.

Любопитни факти за Лебед

Лебед може да живее до над 40 години, но обикновено достига до около 27-28 години.

Във Великобритания немите Лебеди се смятат за лична собственост на кралицата. От векове в Англия Лебеди могат да се сервират само на кралското семейство. В Русия векове наред Лебедите са били част от царската трапеза и ако на важен гост не било поднасяно ястие от Лебед, това означавало, че той е изпаднал в немилост пред царя.

Лебедът-тръбач се смята за национална птица на Финландия. Немият Лебед е обявен за национална птица на Дания. Черният Лебед е емблема на Западна Австралия.

Ловът на Лебеди е забранен, но въпреки това се намират бракониери, които убиват тези красиви птици. В България всички видове Лебеди са защитени от закона.

Пойният Лебед и Лебедът тръбач са получили наименованията си заради силните звуци, които издават. Немият Лебед издава само съскащи звуци, и то когато е раздразнен.

Въпреки че Лебедите плуват бавно и величествено, ако са уплашени, развиват доста добра скорост и е много трудно да бъдат настигнати. Ако преследването на птицата продължи, Лебед започва да се издига над водата, като удря с крака по повърхността ѝ, след което излита нагоре.

Лебедите са много силни птици - ако човек се опита да вземе яйце от гнездото на Лебед, той ще го защитава с човка и криле. Ударът с крило на Лебед може да счупи човешка ръка.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати