Тайган

28.07.2017
Тайган
Снимка: Doglib

Тайган, известен още с наименованието Киргизки Борзой, е красиво животно, което е перфектен помощник в лова и предан приятел на четири лапи. Тайган е все по-популярен като домашен любимец заради изключително красивия си външен вид и силно развития си интелект.

История на Тайган

Тайган се смята от векове за национално достояние на Киргизстан, където породата е високо ценена заради перфектните си качества по време на лов. В превод наименованието на породата се превежда като настигни и убий. Това зловещо наименование породата е получила напълно заслужено, тъй като тези силни и умни кучета са били обучавани да убиват дивеча, който преследват.

Писмени свидетелства за кучета, които приличат на Тайган, могат да бъдат открити в древни китайски документи. До днес жителите на Киргизстан пазят представителите на породата и тя много рядко може да бъде срещната в друга държава. Въпреки това съществуват хора, които много харесват породата и смятат да я запазят, но това не може да стане, без да се намесят селекционери и да внесат кучета в Европа и САЩ.

Стандарт на Тайган

Тайган е куче с изключително грациозно телосложение. Мъжките представители на породата достигат до 70 сантиметра височина, а женските - до 65 сантиметра. Главата на Тайган е със сравнително широк череп, с издължена и тясна муцуна. Очите са доста големи, с овална форма, разположени са леко косо и са кафяви на цвят.

Носът на Тайган винаги е черен на цвят, независимо от цвета на козината на кучето. Ушите на Тайган са дълги около 12 сантиметра. Те са клепнали, със заоблени краища и са обилно покрити с дълга козина. Зъбите на Тайган са едри, челюстите са много мощни. Гръдният кош на представителите на породата е масивен, коремът е прибран.

Крайниците на Тайган са дълги и стройни, лапите са с овална форма. Опашката на Тайган е сравнително тънка и не е много дълга, накрая е завита на пръстен, който не може да се изправи, тъй като прешлените са сраснати в края.

Козината на Тайган е мека, дълга и много гъста, може да е права, вълниста и дори къдрава. Задната част на бедрата е покрита с украсителни ресни. Цветът на козината на Тайган може да е черен, червеникав, сивкав, бял и жълтеникав, като са допустими бели петна.

Грижи за Тайган

Тайган ще живее най-добре на двор, за да може да тича по цял ден, тъй като движението е жизнено необходимо за това енергично куче. Въпреки това обаче е възможно Тайган да се отглежда в апартамент, но трябва редовно да се разхожда. Козината на Тайган има нужда от всекидневно разресване, за да изглежда добре, в противен случай украсителните ресни може да се сплъстят. Не се препоръчва да къпете Тайган повече от два или три пъти в годината. Редовно проверявайте дългите уши на Тайган за възпаления.

Обучение на Тайган

Киргизки Борзой
Снимка: DWZRV

Тайган е независимо куче със свободолюбив нрав и много трудно се поддава на обучение. В същото време обаче Тайган е готов да направи всичко, което стопанинът му поиска от него, така че при търпение може да се постигне много. Дори да изпълнява перфектно командите, Тайган трудно може да бъде превърнат в прекалено послушен. При налагане на физически наказания по време на обучението на Тайган е възможно кучето да се превърне в агресивно или да се затвори напълно в себе си и да не иска дори да контактува със стопанина си в ежедневието.

Хранене на Тайган

Тайган има нужда от висококачествена храна, която да му осигури всички необходими за здравето и красивия му външен вид вещества. Можете да давате на Тайган готови храни за кучета или натурални продукти, които да допълвате с минерали и витамини.

Тайган с удоволствие ще похапва дивеч, агнешко, заешко, пилешко и телешко месо и техните субпродукти, а също така твърдо сварени яйца, сварена и обезкостена морска риба, кисело мляко, сварен ориз, различни видове зеленчуци - сварени и сурови, плодове, попарени с вряла вода и след това охладени овесени ядки. Не е добре да давате на Тайган прекалено студена и прекалено гореща храна, прясно мляко, тръбни кокали, свинско и овнешко месо и техните субпродукти, сурова риба, захарни и тестени изделия, пикантна и мазна храна.

Заболявания на Тайган

Тайган е много здрава порода, но въпреки това е възможно да има проблеми със ставите, а също така със сърдечно-съдовата система. Тайган може да страда от ушни инфекции и от алергии към някои готови храни за кучета, както и от алергии към определени лекарства, което може да се окаже проблем при евентуално лечение на някое заболяване.

Любопитни факти за Тайган

Тайган е много важен за ловците, тъй като е в състояние да убие дивеч с ценна кожа, без изобщо да я повреди. При сблъсък с вълк Тайган ще се бори докрай и често излиза победител от такава битка.

Тайган с лекота работи в пресечена местност на около 3000 м надморска височина. Тайган има необходимите за лов качества: развива висока скорост, има добро зрение, известна злоба, много добро обоняние и трудно се изморява. Тайган се използва за лов на лисици, диви котки, язовци, вълци, елени. Въпреки че по време на лов Тайган е много бърз, в домашни условия това куче се държи флегматично и е в състояние по цели дни да спи.

Тайган не се препоръчва за семейства с малки деца, тъй като една от особеностите на породата е, че може да се държи непредсказуемо. Тайган е много деликатно същество и никога не се опитва да привлече вниманието на стопанина си. Това гордо куче никога няма да се моли за лакомство, то е сдържано и дори леко затворено.

Тайган рядко лае и никога не го прави без причина. Въпреки че е умерен в емоционално отношение, Тайган се привързва силно към стопанина си и ако усети, че го заплашва нещо, ще даде живота си, за да го защити. В такива случаи Тайган трудно може да бъде успокоен, той се превръща в истинска машина за унищожение.

Недостатъци на Тайган

Тайган има силно развит ловен инстинкт и не се препоръчва да бъде разхождан без повод, в противен случай кучето може да последва котка или друго дребно животно и да се изгуби или да пострада сериозно. Ако се отдели от стопанина си, Тайган може да изпадне в дълбока депресия и да откаже да се храни.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Taygan
Taygan
14.08.2017 23:10
Здравейте,

Дълбоко се съмнявам , че киргизите не отглеждат децата си в присъствие на тайгани. Напротив, майките са отделяли от собствената си кърма за малките тайганчета, защото са ги смятали за част от семейстнвото и теса живели в юртата редом с цялото семейство. Тайганите са пазели децата от вълци, когато отивали на училище в града. Това е практика и досега.
/www.facebook.com/photo.php?fbid=1046722362106792&set=oa.1522639114454254&type=3&theater
2
0