Глен оф Имаал Териер

03.12.2016
Глен оф Имаал Териер

Глен оф Имаал Териер е красиво рошаво куче, което е подходящо за отглеждане в малки жилища, тъй като не изисква прекалено голямо пространство. Глен оф Имаал Териер е перфектен домашен любимец за градски условия и е много любвеобилен.

История на Глен оф Имаал Териер

Историята на Глен оф Имаал Териер започва преди векове, когато в Ирландия, в долината Глен оф Имаал в графство Уиклоу, се отглеждали тези симпатични териери. През XVI век кучетата от тази порода са били използвани като движеща сила за въртене на огромни шишове, на които се е пекъл едър дивеч. За първи път кучетата от породата Глен оф Имаал Териер се споменават в писмен документ едва през XIX век. През вековете Глен оф Имаал Териер е използван предимно за лов на лисици и на язовци. С времето тези красиви кучета се превръщат в популярни домашни любимци. Заради факта, че не изискват много грижи и място, те стават предпочитани от градските жители в много страни. След като е приет стандартът на породата, Глен оф Имаал редовно взима награди от различни изложения.

Стандарт на Глен оф Имаал Териер

Мъжките представители на породата Глен оф Имаал Териер са високи около 40 сантиметра и тежат около 16 килограма, а женските са високи до 32 сантиметра и тежат до 13 килограма. Главата на Глен оф Имаал Териер е сравнително едра като за този размер. Муцуната е леко издължена, с черен нос. Очите на Глен оф Имаал Териер са тъмно кафяви на цвят. Глен оф Имаал Териер има издължено тяло и сравнително къси крайници, които обаче са много мускулести. Тялото на Глен оф Имаал Териер е покрито с гъста козина, която е със средна дължина. Тя е чисто бяла, кремава, златиста или сиво-синкава на цвят. Срещат се и представители на породата с тигрови шарки, както и сивкав с рижави ивици или петна. Кичури козина покриват очите на Глен оф Имаал Териер. Те са за предпазване на кучето, когато се шмугва в дупки на лисици или язовци. Опашката на Глен оф Имаал Териер е дълга и кучетата от тази порода никога не я вдигат над гърба си.

Грижи за Глен оф Имаал Териер

Глен оф Имаал Териер не изисква особено много грижи. Козината му не се скубе и не се налага да се сресва всеки ден, но е добре това да се прави веднъж седмично. Веднъж на два месеца е добре излишните мъртви косъмчета да се изскубват, за да може лесно да растат новите. Това се прави внимателно, като се хващат леко косъм по косъм, и тези, които са мъртви, просто се издърпват с голяма лекота. Козината на Глен оф Имаал Териер може да се подстриже, но кичурите над очите не се подкъсяват никога. Подкъсяването на козината се прави два-три пъти в годината и то от специалист фризьор. Добре е да се проверяват за инфекции очите и ушите на Глен оф Имаал Териер, за да не се предизвикат усложнения.

Глен оф Имаал Териер се чувства прекрасно в апартамент, но ще е много щастлив, ако може по цял ден да тича на двора. Това е куче с нужда от възможност за изразходване на енергията и ако не живее на двор, а в апартамент, трябва редовно да се разхожда на дълги разстояния, за да се чувства добре. Глен оф Имаал Териер не се натрапва, но ако стопанинът му е в настроение да играе с него, той може да го прави, без да се изморява.

Хранене на Глен оф Имаал Териер

Куче Глен оф Имаал Териер

Глен оф Имаал Териер може да прояви капризи по отношение на храната. Глен оф Имаал Териер може да откаже храна, която обича, само защото не е в настроение в момента или поради някаква друга причина. В това отношение той доста прилича на котките, които често проявяват капризи. Може да храните Глен оф Имаал Териер с гранулирана кучешка храна и консерви, но понякога той може категорично да откаже да ги яде. Ако храните Глен оф Имаал Териер с натурални продукти, е добре да допълвате менюто на любимеца си с необходимите за здравето му витамини и минерали. Телешкото, агнешкото, пилешкото и заешкото месо, както и дивечът са подходящи за Глен оф Имаал Териер. Не се препоръчва да давате на Глен оф Имаал Териер овнешко и свинско месо, а също така прясно мляко, сурова и пушена риба, пушени меса, салами, сладки и тестени изделия, прекалено горещи и прекалено студени храни, пикантни, мазни и пържени храни, както и тръбни кокали.

Заболявания на Глен оф Имаал Териер

Глен оф Имаал Териер е много здрава порода. Много рядко при кучетата от тази порода се среща прогресивна атрофия на ретината, която може да доведе до ослепяване на кучето в сравнително ранна възраст. Глен оф Имаал Териер може също така да страда от проблеми със сърдечно-съдовата система. Глен оф Имаал Териер е склонен към преяждане, защото винаги е гладен. Затова трябва да се внимава при храненето на кучетата от тази порода. Глен оф Имаал Териер може да има проблеми с кожата и козината.

Любопитни факти за Глен оф Имаал Териер

Въпреки малкия си размер Глен оф Имаал Териер лае с много дебел басов глас, характерен за много едро куче. Много хора взимат куче от тази порода, за да пази апартамента им, тъй като щом чуят такъв страшен лай, всички мислят, че зад вратата има огромно куче. Глен оф Имаал Териер е силно привързан към стопанина си и иска постоянно да е с него. Това е перфектното куче за пътуване и дълги разходки, защото с радост ще отиде навсякъде, само да е близо до стопанина си.

Недостатъци на Глен оф Имаал Териер

Глен оф Имаал Териер е послушен като цяло, но може да прояви агресия, ако тя бъде предизвикана с нещо, което дразни кучето от тази порода. Кучетата от породата Глен оф Имаал Териер не трябва да бъдат оставяни насаме с прекалено малки деца, тъй като могат да проявят агресия към тях, за да покажат, че доминират. Ако се разхожда без повод, Глен оф Имаал Териер може лесно да се изгуби, тъй като поради силно развития ловен инстинкт може да се опита да преследва дребни животинки.

Въпреки дребния си размер Глен оф Имаал Териер може да прояви агресия и да се опита да нападне по-едро куче или човек, ако реши, че има заплаха за собственика му. Глен оф Имаал Териер се изживява като пазач и прави всичко възможно, за да предпази семейството, в което живее. Глен оф Имаал Териер обича да копае дупки, така че ако се отглежда на двор, има реален шанс градината винаги да е разкопана от него.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати