Акбаш

22.04.2017
Акбаш

Акбаш е красиво едро куче, което е подходящо както за пазач, така и за домашен любимец. Кучето от порода Акбаш е изключително верен приятел, готов да рискува живота си за стопанина си. Той е подходящ за хора, които водят активен начин на живот.

История на Акбаш

Акбаш е много древна турска порода кучета. Специалистите смятат, че породата произхожда от древните мастифи. В продължение на дълги векове Акбаш е бил използван в Турция за опазване на стада от овце. Акбаш е перфектният пазач, който държи хищниците надалеч. В превод от турски език Акбаш означава бяла глава.

Бялата козина на кучето от породата Акбаш позволява дори когато е тъмно то да бъде лесно различено от хищници като вълка. През 70-те години на миналия век Акбаш станал популярен в САЩ, след като някълко кучета от тази порода били закарани там. В САЩ започнало с успех развъждането на Акбаш и породата станала популярна сред почитателите на едри кучета. Стандартът на Акбаш бил приет през 1988 година.

Стандарт на Акбаш

Мъжките представители на породата Акбаш достигат до 86 сантиметра височина и тежат до 59 килограма, женските са високи до 74 сантиметра и тежат до 50 килограма. Акбаш е стройно куче, което е с много добре развита мускулатура. Главата на Акбаш е доста масивна. Ушите са клепнали, с триъгълни връхчета, и не са много големи. Очите на Акбаш са кафяви.

Зъбите са много едри, с мощни челюсти. Козината на Акбаш е дълга или къса, приети са и двата вида дължина на косъма. Късокосместият Акбаш е с права козина, а дългокосместият - с гъста козина на едри вълни. Опашката на Акбаш е дълга. Козината на кучетата от породата Акбаш е чисто бяла, не се допуска и най-малкото тъмно петънце, защото се смята за дефект на породата. Акбаш обаче може да има сиви и бежови петна зад ушите.

Грижи за Акбаш

Кучето от породата Акбаш не може да бъде отглеждано в апартамент. Размерът на кучето и високата му двигателна активност позволяват то да бъде отглеждано само в двор. Не се препоръчва Акбаш да бъде вързан на верига, защото това се отразява на социалните умения на кучето и то може да стане твърде агресивно или затворено в себе си и асоциално спрямо хора и животни.

Красивата козина на Акбаш трябва да се разресва два пъти седмично, а когато я сменя, се налага тя да бъде разресвана всеки ден. Добре е очите и ушите на Акбаш редовно да бъдат преглеждани за евентуални инфекции, за да се избегнат усложнения. Акбаш трябва да се къпе не повече от 3 пъти в годината, и то със специален шампоан, който да не увреди козината му.

Обучение на Акбаш

Куче Акбаш

Акбаш е куче, което е свикнало да взима самостоятелни решения. Затова дори да знае как да изпълнява дадена команда, той може да откаже да го прави, защото е преценил, че в момента това не е необходимо. Обучението на Акбаш може да започне още след като той навърши 2 месеца. Акбаш е много схватлив и лесно се научава да изпълнява различни по сложност команди. Недопустимо е да се използва физическо насилие по отношение на Акбаш в процеса на обучение. Най-трудно е времето от 6-я до 12-я месец от живота на Акбаш, защото тогава той започва да оказва известна съпротива по време на обучение.

Хранене на Акбаш

Препоръчва се Акбаш да се храни два пъти дневно, когато порасне. Кучетата от тази порода могат да хапват както гранулирани храни и консерви от премиум клас, така и качествени натурални продукти. Добре е да се дава храна, в която има достатъчно протеини, тъй като те са важни за поддържането на мускулатурата на кучето. Ако храните Акбаш с натурални продукти, е добре да му осигурявате необходимите за здравето му витамини и минерали.

Тлъстото свинско и овнешко месо не са подходящи за кучетата от породата Акбаш, но заешкото, дивечът, пилешкото, пуешкото, телешкото и агнешкото, както и техните субпродукти, са полезни за него. Свареният ориз е за предпочитане пред накиснат в бульон или вода хляб. Добре е да давате на Акбаш твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, сварена и обезкостена морска риба, различни видове плодове и зеленчуци. На Акбаш не се дава прясно мляко, тръбни кокали, пикантна и прекалено солена храна, мазни и прекалено студени храни, горещи храни, тестени изделия, шоколад и сладки храни.

Заболявания на Акбаш

Акбаш е много здраво куче, единственият проблем, който може да има, е вродена тазобедрена дисплазия. Кучета с такъв здравословен проблем не се допускат за развъждане. Акбаш може да страда и от превъртане на стомаха, което може да се получи, ако след обилно хранене кучето се остави да тича. Затова е добре да се остави кучето да отпочине след обилно хранене, тъй като превъртането на стомаха може да завърши фатално за животното.

Любопитни факти за Акбаш

Акбаш е много мил и добродушен към членовете на семейството, с което живее. Акбаш много обича деца и се разбира с други домашни любимци. Акбаш е с добродушен характер, но при схватка с едро куче или вълк излиза победител. Акбаш никога не започва битка, ако не смята, че има реална заплаха, или не бъде нападнат. Кожата на врата на Акбаш е много еластична, за да го пази при схватка с едри кучета и хищници. В същото време Акбаш е нежен като бавачка към новородени агънца.

Акбаш много прилича на Анатолийска Овчарка, но за разлика от нея Акбаш е чисто бял. Възрастните представители на породата не са прекалено активни, но малките кутрета имат нужда от много пространство за тичане, защото не спират по цял ден. Акбаш спи много леко, за да може по всяко време да реагира, ако има опасност. Той патрулира по цял ден и дори през нощта територията си. Акбаш пестеливо пази енергията си, за да може да я използва при схватка с хищник.

Недостатъци на Акбаш

Кучето от порода Акбаш може да прояви агресия към непознати хора, ако реши, че те са заплаха за семейството, с което живее. Ако се отглежда в апартамент, Акбаш може да стане много деструктивен, тъй като има нужда от голямо пространство, за да се чувства добре. Ако не се подходи правилно към Акбаш още докато е малко кученце, то ще се опита да доминира над стопанина си.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати