Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Грижа за ноктите на кучетата и котките – какво трябва да знаем

Грижа за ноктите на кучетата и котките – какво трябва да знаем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5468

Грижата за домашните животни изисква да знаете всичко за тях и физиологията им. Много собственици подценяват ноктите на кучетата и котките.

Ноктите на кучетата и котките нямат нищо общо с човешките. В тях се съдържат нервни и кръвоносни съдове, което ги прави особено чувствителни. Когато ги оформяме или подрязваме, трябва да сме особено внимателни.

Болшинството от домашните любимци не обичат да ги докосват по лапите и ноктите. Това им е генетично вродено. При хората ноктите са мъртва тъкан, която може да се премахва без проблем. При кучетата и котките обаче ноктите са естествено продължение на костите. Дори най-леката повреда може да повлияе на съседните костни структури.

Проблемите с лапите при домашните любимци рядко е свързана с възрастта. Травмите на ноктите и лапите, като фрактури и разкъсвания, са по-често срещани при по-малките и подвижни любимци. При по-възрастните проблемите с ноктите и лапите идват от понижената физическа активност, ортопедичните проблеми, хормоналните и имунни нарушения.

Областта около ноктите е предразположена към образуването на тумори. Бързо делящите се клетки в близост до нокътното легло са магнит за агресивните ракови заболявания. Най-чести са злокачествената меланома и карцином на сквамозните клетки. Първите видими признаци за това са накуцването, загубата на нокът и/или подутите пръсти на животното.

Проблемите с ноктите често са свързани със самонараняване. Много хора гризат ноктите си при стрес. Когато животното е стресирано или му е скучно, започва често да облизва ноктите и лапите си. Това може да доведе до поява на гъбична или бактериална инфекция.

Справянето с нокътните проблеми при котките и кучетата не е лесно. Лечението понякога граничи с невъзможното. Ветеринарите винаги изписват болкоуспокояващо, дори проблемът да е лек, тъй като това причинява силна болка на любимеца.

Грижата за проблемите с ноктите при домашните любимци е строго индивидуална. Кучетата например не се нуждаят от постоянно изрязване, тъй като физическата активност помага да поддържат ноктите си. Котките и по-неактивните породи кучета обаче не могат сами да изтрият излишъкът от израстъците си. С напредването на възрастта и намалялата физическа активност при всички животни ноктите израстват прекалено.

Когато животното не е научено от малко да е спокойно, когато се режат ноктите му, в зряла възраст няма как да бъде обучено. Ето защо е най-добре изрязването да се извърши във ветеринарна клиника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати